Ad

凡經以上廣告連結購買任何 Mac 主機,憑單到 Mactivity 可免費獲贈《打開 Mac 新世界》工具書一本及九折購買 AppleCare 一份。

2011/11/05

iOS 設備的鏡像輸出



iPad 2 推出時,Apple 宣稱它擁有鏡像輸出(Video Mirroring)功能,只要配合 Apple VGA Adapter$228及 Apple Digital AV Adapter$298,就可以讓你在更大的屏幕上,跟更多觀眾共享你在 iPad 上的內容。而 Apple 也聲稱,這兩款 Adapter 同時適用於早期的 iPad 及 iPhone。

但我發覺,不少朋友都被這誤導了,以為所有 iOS 設備只要把系統更新後,就可以享有 Video Mirroring 的功能。其實,只有 iPad 2 及剛推出的 iPhone 4S 才支援 Video Mirroring,其它機種例如 iPad 1、iPhone 4、iPod Touch 4 等,只支援視頻或影像輸出(Video Out),而 Video Out 只支援少量應用程式,例如播放電影或做 Keynote 簡報等,功能上比較局限。


同樣道理,也只有 iPad 2 及 iPhone 4S 才可以透過 Apple TV,用 AirPlay Mirroring 技術把影像以無線方式同步到大電視。

如果你想把 iPad 或 iPhone 上的「一舉一動」都輸出到大屏幕上,無論是使用 Adapter(有線方式)或 Apple TV(無線方式),緊記要配合 iPad 2 及 iPhone 4S。


廣告時段:因為香港仍然沒有正式引入 Apple TV 2.0,但 AirPlay Mirroring 功能又很吸引人,所以 Mactivity 引入少量 Apple TV 2.0(水貨)供大家選購,售價 HK$1,098,特設 7 日退換保證,歡迎查詢。

15 則留言:

匿名 說...

幫廣告賣廣告的時間到了:
Yeah! 我正是為了mirroring 而買了一台鴨蒲TV, 現在可以在大電視睇 PPtv, 又可wireless 在電視slideshow D 旅行相給家人睇,又可用iPad 2 作軚盘在大電視玩car racing apps, 真係爽過爽報呀!
各位快啲幫襯 Johnny 兄買番台啦,好快冇貨㗎啦!
因因 :)

Johnny Chan 說...

因因,你知道我指「不少朋友都被這誤導」的朋友是誰嗎?謝謝你的啟發。

匿名 說...

hummm....唔係你自已下哇?
因因:)

匿名 說...

How can I turn on AirPlay mirroring in my iPad 2?
Thanks!!!

Johnny Chan 說...

please check my latest blog entry.
http://mactivityhongkong.blogspot.com/2011/11/ipad-2-apple-tv-2-airplay-mirroring.html?spref=fb

Jerry Liang 說...

唔係video mirroring
係叫monitor mirroring

iphone 4 同 current gen 既iPod touch都可以support到monitor mirroring
(只要破解左)

Johnny Chan 說...

Jerry,我見 Apple 官方網頁係寫 Video Mirroring,請問你說的 Monitor Mirroring 在那裡可以找到?
http://www.apple.com/ipad/features/mirroring.html

匿名 說...

美國版本的 Apple TV 是否需要加“火牛” ?

Johnny Chan 說...

Apple TV 2.0 已內置全球通用的火牛,不用再買火牛,只要買一個「兩腳轉三腳」的連接器即可使用。

Pete 說...

iPhone 4s 都support video mirroring, 但Apple條原裝線只可以駁HDMI線,如果我想將部iPhone駁Projector (VGA),坊間有冇其他adaptor可以買呢?

匿名 說...

請問仲有冇貨?

Johnny Chan 說...

你指 Apple TV 2.0?是有貨的。

匿名 說...

你好!較早前在你處買了mac 電視手指在mac book pro(2011年8月後機款)用,最近再買了apple tv,想無線接駁後用華碩VH238H led monitor睇電視(monitor spec: http://www.asus.com/Display/LCD_Monitors/VH238H/#specifications)。
可是我做了好多次reset,就是做不到mirroring。我在mac的system preference set"display",卻只有colour/display兩個tab,而沒有了"arrangement"一個tab俾我選擇做mirroring。但mac的itunes歌曲和video是可以正常於monitor播放的,就是做不到mirroring。請問是哪裡出了問題呢?問是否monitor/setting/mac/ apple tv的問題?請覆,謝謝你><

Johnny Chan 說...

Apple TV & Mac 暫時未能做到 AirPlay Mirror。想要 Mirror 電腦畫面到電視機的話,可以考慮 McTiVia。http://mactivityhongkong.blogspot.com/2011/04/mac.html

KC 說...

唔知強尼有無計劃引進 Apple TV 3rdGen 呢?