Ad

凡經以上廣告連結購買任何 Mac 主機,憑單到 Mactivity 可免費獲贈《打開 Mac 新世界》工具書一本及九折購買 AppleCare 一份。

2010/12/07

終於 iPhone 了


我在 2007 年 8 月 17 日首次接觸 iPhone,當時還是一部很稀有的已解鎖版本,「先達價」要 HK$16,800。以後不斷有朋友問我,為甚麼不用 iPhone?

三年多以來,Apple 已賣出幾千萬台 iPhone。因工作關係,我每天都接觸到不同型號的 iPhone,身邊也有無數朋友轉用了 iPhone,但自覺真的沒有必要「永遠在線」,所以一直使用 Palm Treo 650 作為純電話通話加少量短訊的用途。

直到最近,有一次在搭車上班途中,因為不能「永遠在線」的關係,我在回到公司後才發覺錯失了客人一封頗為重要的電郵。更不幸的是,如果我能在上班前就閱讀到那封電郵,整個事情的後果就會很不一樣。

於是,我從一位網友手中接收了一部 iPhone 3GS,正式加入 iPhone 的大家庭,也旋即買了人生中第一個付費程式:WhatsApp

雖然我也算是一名「資深」iPod Touch 及 iPad 用家,但使用 iPhone 後,發覺自己仍有點像原始人由洞穴中走入城市一般。各位前輩,以後請多多指教。

P.S. Mactivity 快要踏入五周年了,這部 iPhone 3GS 就當是公司送給員工的一份禮物吧。

11 則留言:

Terry 說...

好用嗎 ? : )

我係 Terry ar

Johnny Chan 說...

Hi Terry, I decided to keep 3GS and sell the 3G finally. The 3GS is much faster.

Vincent x 蟹蟹 x  說...
此留言已被作者移除。
Vincent x 蟹蟹 x  說...

hi Johnny
3GS is enough for you because the power is less than 4, but you stay a lot of time in office, so the power is not your big problem.

calvin 說...

Hi Johnny,

唔怪之得我見到"Viber"裡面有你個名字啦。原來Johnny兄你都終於加入iPhone大家庭。

Johnny Chan 說...

Vincent, battery is not a problem for me, I have "the icon", sponsored by essential tpe. :D
Calvin, I tried Viber before, but no sound in most case......

nikita 說...

恭喜恭喜!

我仲未用iphone,最out 係我。

Johnny Chan 說...

nikita/kelly:其實用埋 iPhone 就焗住永遠在線,有時都諗緊有無呢個需要。你隨時搵到人就係方便,俾人隨時搵到你就未必係好事。唔用 iPhone 都唔係壞事,只係一種生活態度。

carriefa 說...

ooo
then u'll be much more busy as always online la

season 說...

The Icon我都有買, 最多都可以幫到你30%電左右…救命一流。但係公司的話, 長期插住個plug都係一個唔錯的選擇, 因為我記得apple係有篇文講過佢地的電係長期充電都唔會有問題的

eve 說...

你要同iPod touch G1分手了,但仍念念不忘佢嘅body,終於找到肥佢少少,又可以聽話嘅iPhone 3GS。

eve